Τελικά είναι ή δεν είναι η Θεσσαλονίκη η καλύτερη πόλη;



Όταν λέω σε κάποιον μη-Θεσσαλονικιό ότι είμαι από δω, συνήθως η αντίδραση είναι ένα επιφώνημα θαυμασμού και μια κλισέ φράση: «Αχ τι ωραία πόλη!» ή «Τι ερωτική πόλη!» (συνδυασμένο συνήθως με ένα θετικότατο σχόλιο για τις Θεσσαλονικιές»). Αν πάλι ο συνομιλητής μου έχει υπάρξει φοιτητής εδώ (ή είναι ακόμα), θα βγάλει έναν αναστεναγμό γεμάτο μελαγχολία και θα αρχίσει τις ιστορίες για το τι ωραία που είχε περάσει τότε και ότι δεν υπάρχει καλύτερη πόλη στην Ελλάδα για να είναι φοιτητής κανείς!

Από την άλλη οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς μοιράζονται στις ακόλουθες 4 κατηγορίες:

  1. Αυτοί που μισούν αυτήν την πόλη, την έχουν σιχαθεί και θέλουν να φύγουν απεγνωσμένα από δω, πρώτον γιατί δε βρίσκουν δουλειά και δεύτερον γιατί δεν αντέχουν τον και καλά «high-class» κόσμο της.
  2. Αυτοί που κατάφεραν να φύγουν (στο εξωτερικό κυρίως), έχουν ρίξει μαύρη πέτρα πίσω τους και είναι υπερευχαριστημένοι για αυτό. Η υπέρτατη γαλήνη τους καταστρέφεται μόνο όταν κάποιος κατά λάθος αναφέρει την πόλη αυτή όπου τους πιάνει ένα περίεργο σφίξιμο στο στομάχι από αηδία.
  3. Αυτοί που κατάφεραν να φύγουν, αλλά μετάνιωσαν την ώρα και τη στιγμή που το έκαναν αυτό. Ζώντας μακριά κατάλαβαν ότι τόσον καιρό ζούσαν σε έναν παράδεισο, αλλά έπρεπε να φύγουν για να το συνειδητοποιήσουν.
  4. Τέλος, υπάρχουν και μερικοί που δεν έχουν τάσεις φυγής (υπάρχουν καλέ τέτοιοι άνθρωποι στην εποχή μας;) και αγαπάνε την πόλη τους έτσι όπως είναι.

Ουφ έχω μπερδευτεί! Θα ήθελα να ακούσω και τη δική σας γνώμη και αν μπορείτε να μου εξηγήσετε αυτό το φαινόμενο που άλλοι λατρεύουν αυτήν την πόλη και άλλοι δεν θέλουν καν να ακούσουν για αυτήν. Μιλάμε για δύο άκρα, δεν υπάρχει κάτι το ενδιάμεσο! Λοιπόν, για πείτε μου…


Posted by homelessMontresor 1:48 μ.μ.

28 Comments:

  1. kafouroutsos said...
    I thessaloniki einai kali gia thessaloniki alla ohi arketa kali gia kozani. Isos an vriskotan ditikotera na ginotan kai afto. Gia na sovareftoume ego eimai to endiameso. Ipirksa fititis sti thessaloniki alla pote den ksetrelathika oute kai ksenerosa me tin poli. Tora san ksenitemenos opote girnao tin vrisko iperohi, epirreasmenos apo makra diastimata paramonis sto eksoteriko (na fantasteite ta grevena mou fainontai akoma pio oraia). Pantos paidia na sas po tin alitheia auton ton erotismo tis polis akoma ton psahno. Emena sinithos kati mple taksi mou rhontai sto mialo otan akouo thessaloniki
    itelli said...
    (Έτσι είναι καφού, άμα κάνεις πολύ παρέα με τον Κεν...)

    Επιτέλους ποστ...! Τι να σε πω γιαβρι'μ; Εδώ φεύγουν οι γερμανοί από τη χώρα τους, δεν θα φεύγουμε εμείς; Είναι πιστεύω μια φάση στην οποία όπου κ αν πας, όπου κ αν ζήσεις, η καθημερινότητά σου πάντα θα υπερτονίζει τα προβλήματα εις βάρος των (όποιων κ όσων) θετικών. Καμιά φορά μπορεί να μην σου φταίει καν η ίδια η πόλη. Μπορεί φερ'ειπείν, να μην έχεις βρει τους κατάλληλους ανθρώπους να ταιριάξεις, κ έτσι να μην έχεις την ευκαιρία να εξερευνήσεις όλες τις διαστάσεις της ζωής στην πόλη, που η ίδια η πόλη σου προσφέρει.

    Νομίζω ότι το "ενδιάμεσο" που ψάχνεις, είναι το 4... No?
    homelessMontresor said...
    -Kafouroutso υπάρχουν και ενδιάμεσοι???!!! Μπράβο σου πάντως γιατί αυτό δείχνει οτι βλέπεις τα πράγματα ρεαλιστικά μάλλον και οτι έχεις ζυγίσει την κατάσταση. Μήπως τελικά η Θεσσαλονίκη είναι ακόμα μια πόλη σαν τις άλλες?
    Υστ. Όσο για τον ερωτισμό... χμμμ... θέμα διάθεσης είναι. Πάντως το καλοκαιράκι λέει πολύ μια βόλτα με τα καραβάκια το βράδυ...
    -Itelli xixi, με έχει παρασύρει η Άνοιξη και βαριέμαι αυτην την περίοδο να κλειστώ μέσα, αγκαλιά με τον pc! Πάντως βλέπω οτι την ψυχολογία την έχεις μέσα sου. Το πως βλέπω εγώ τη Θεσσαλονίκη μάλλον μοιάζει όντως λίγο με το 4, αλλά δεν παυεί να με εντυπωσιάζει το πόσο διαμετρικά αντίθετες είναι οι απόψεις του κόσμου για την ίδια πόλη! Δεν μπορεί να μην το έχεις παρατηρήσει κι εσύ!
    Erwtas Stomaxhs said...
    Η Θεσσαλονίκη είναι Rock! Σε αντίθεση με την σκυλομάνα Αθήνα. Αγγελάκας, Παυλίδης, Σαδίκης, Πίσσα και Πούπουλα, Ναυτία, Μωρά στη Φωτιά αλλά και Κανάκης-Καλιβάτσης, κτλ. κτλ. σε αντίθεση με Βίση, Στανίση, Γαρμπή, Σεφερλή.

    Τις πόλεις τις φτιάχνουν οι προσωπικότητές τους. Γι' αυτό δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα τέτοια πόλη.

    Και όποιος μιλήσει για Ψωμιάδη, Βελόπουλο, Λιακόπουλο κτλ. θα πω Έλεος!!! Παντού υπάρχουν τέτοια φρούτα. Ας σταματήσει πια το παραμύθι της συντηρητικής πόλης. Δεν γίνεται μέσα σε 20 χρόνια από εκεί που η Θεσσαλονίκη είχε τον πιο προοδευτικό πληθυσμό (οι περισσότεροι δήμοι της βγάζανε ΚΚΕ, θα θυμάστε οι παλιότεροι), τώρα να έχει γίνει άνδρο της συντήρησης. Δηλαδή που πήγαν όλοι οι προοδευτικοί μετακομίσανε ή πεθάνανε;

    Σαλόνικα σημαίνει κίνημα, ιδέα, ζωή. Μεγαλούπολη (ναι στη Γερμανία μεγαλούπολη σημαίνει πόλη άνω των 300.000 κατοίκων, ας σταματήσει το παραμύθι περί χωριού) με χαλαρούς και ποιοτικούς ρυθμούς ζωής, όμορφα τοπία, θάλασσα και ανθρώπους.

    Δεν ανταλλάζεται με τίποτα στον κόσμο και δεν το λέω τυχαία, τουλάχιστον έχω γνωρίσει τις μισές και παραπάνω ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως επίσης και πολλές μεγαλουπόλεις της Άπω Ανατολής. Σαν την Σαλλλόνικα πουθενά! .-
    kafouroutsos said...
    @itelli "Είναι πιστεύω μια φάση στην οποία όπου κ αν πας, όπου κ αν ζήσεις, η καθημερινότητά σου πάντα θα υπερτονίζει τα προβλήματα εις βάρος των (όποιων κ όσων) θετικών". Συμφωνω απόλυτα
    @έρωτας Δέχομαι ότι η Θεσσαλονίκη φυσικά και δεν είναι άνδρο φασιστών και διαφορων αρχιδιών τύπου Βελόπουλου αν και θα συμφωνησεις ότι υπάρχει μια ανησυχητιή μερίδα που τυς ακούει (την παναγία τους για να μην ξεχνιόμαστε). Τώρα όσον αφοράτην σκυλομάνα Αθήνα μάλλον θα πρέπει να ανακαλέσεις αφού όλα τα μεγάλα σκυλόνια τα έχουμε κανει εμείς εισαγωγή στην Αθήνα (Καρράς, Μελάς, Ξανθιωτης, Μακρόπουλος, Τερζης, Μαρμαρινού, Βανδή για να πω μόνο μερικούς). Το ότι είναι μεγαλούπολη είναι αναμφισβήτητο και δεν το σχολιάζω. όσο αφορά τον προοδευτικό πληθυσμο, νομίζω ότι μεγάλο μέρος αυτής της προοδευτικότητας πηγάζει ή τουλάχιστον πήγαζε από την παρουσία ποντίων, μικρασιατών, Κωνσταντινοπουλιτών και λοιπών άλλων παρομοιας αλλοδαπής καταγωγής Έλληνες που εκτός απο τα με και τα σε που χαρισαν απλόχερα στον τόπο, έδωσαν και καινούριες ιδεες. Το προβλημα ειναι πλεον οτι ανθρωποι τετοιας καταγωγής μπορουν ανετα να εκμεταλλευτουν τον αλβανο πλεον (που ηταν στην θεση του 3 γενιές πριν, όσοι έχουν ποντιακες ρίζες ας ρωτήσουν τις γιαγιάδες τους να τους πουν), και να ψηφίσουν τον Ψωμιαδη ακόμα πιο εύκολα. Πρέπει να δεχτουμε ότι ενα μεγάλο μερος του πληθυσμου, είτε συνειδητα είτε υποσυνειδητα στηρίζει τον Ψωμιάδη και κάθε λογής Ψωμιάδη. Θα ήθελα να υπάρχει άλλη εξηγηση αλλα δεν την βλεπω (και με λυπεί ιδιαίτερα να βλέπω τον εν λόγω να μιλάει για ποντίους και λοιπα λογω καταγωγής).
    Για το θεμα της σύγκρισης με άλλες μεγαλουπόλεις τα πράγαμτα μπερδεύονται λίγο. Έχοντας επισκεφτεί τις μεγαλύετρες ευρωπαικές πόλεις,άλλα όχι της άπω ανατολής (με γαμάς εδω 1-0 χάνω), έχω να πω ότι είναι δύσκολο να συγκρίνεις όποιαδηποτε πόλη με την πατρίδα σου. Καταρχήν θες αρκετά χρόνια διαμονής σε κάθε πόλη απο αυτές για να καταλάβεις πως λειτρουργεί η πόλη. Και δευερον και πιο σημαντικό, η πατρίδα σου έχει πάντα την ιδιότητα να μεταμορφώνει τα κτιρια της, τα τοπία της σε πρόσωπα φίλων ή ανθρώπων που αγάπησες, οπότε καταλαβαίνεις ότι η σύγκριση είναι άνιση. Στην τελική θέλω να πω ότι η Θεσσαλονλικη γαμάει γαι αυτό συμμετέχω σε αυτό το μπλογκ άλλα πολλές φορές δεν γμαει κιόλας, τόσο απλα. Επίσης αν θες να πλακωθούμε πάρε με τη να το κανονισουμε. Δεν είμαι καλα.
    homelessMontresor said...
    -Έρωτα "Η Θεσσαλονίκη είναι rock!". Πολύ με άρεσε ο προσδιορισμός αυτός, αν και δυστυχώς δεν είναι πια τόσο rock, όσο πρέπει να ήταν κάποτε. Όσο να 'ναι εκπροσωπώ τη νέα γενιά και το βλέπω από τους συνομίληκους μου, οτι είμαστε νέοι χωρίς ξεκαθαρισμένη άποψη για τίποτα.
    -Καφουρουτσο (πάντα ανησυχω οτι θα το γράψω λάθος αυτό), έχεις απόλυτο δίκιο οτι μάλλον δεν μπορούμε να κρίνουμε αντικειμενικά την πατρίδα μας. Όσο για το φαινόμενο ΒελόπουλοΛιακοπουλοΨωμιάδης δεν νομίζω οτι είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στην πόλη μας, απλά αλλάζουν τα ονόματα!
    Υστ. Ελπίζω να μη σε πείραξε που ενώ απευθύνεσαι σε άλλον εγώ χώθηκα στη μέση!!!
    Erwtas Stomaxhs said...
    Ακριβώς αυτό ήθελα να τονίσω φίλε Καφού. Ότι οι σκυλάδες δεν καταφέρανε να επιβιώσουνε στη Θεσσαλονίκη γι' αυτό και φύγανε για την μεγάλη κονόμα στην Αθήνα που τους σηκώνει το κλίμα, σε αντίθεση τώρα με τα ροκ συγκροτήματα που μείνανε και δουλεύουνε από εδώ.
    Δεν με ενδιαφέρει από που πήγαζε ο προοδευτισμός. Απλά υπήρχε και πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα. Και αν θες να σου πω και τη γνώμη μου, ο προοδευτισμός της Θεσσαλονίκης αλώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον ψευτοπροοδευτισμό του ΠΑΣΟΚ. Ενώ δηλαδή ο κόσμος πίστευε ότι στηρίζει τον προοδευτικό χώρο, γινόταν μέσα από αυτόν συντηρητικός. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κατάρα και δυστυχία που πρόσφερε το ΠΑΣΟΚ στον τόπο. Η άλωση των συνειδήσεων.
    Συμφωνώ ότι λέγοντας ως Θεσσαλονικιός ότι η Θεσσαλονίκη δεν αλλάζεται με τίποτα ξεκινώ από λάθος βάση, αλλά πιστεύω ότι αν ήμουν ας πούμε Σερραίος ή Κοζανίτης, δεν θα το έλεγα με τόση ευκολία. Καταλαβαίνεις πως το εννοώ. Η Θεσσαλονίκη έχει και τον κοσμοπολιτισμό και τον χαρακτήρα της και προσφέρει μια Α ποιότητα σε αγαθά και παροχές στα οποία στοιχεία οι περισσότερες πόλεις υστερούν.
    Και τέλός για να κλείσω θέλω να τονίσω ότι η δικιά μου Θεσσαλονίκη δεν είναι ο Λευκός Πύργος και τα καφέ της παραλίας, είναι οι ομπρέλες του Υογκολόπουλου και τα ταβερνάκια της Άνω πόλης. Μέσα από αυτά εισπράττω την Θεσσαλονίκη, εκεί ζει και αναπνέει η πόλη.
    kafouroutsos said...
    @erota αν πιστευεις οτι η θεσσαλονικη δεν σηκωνει τους σκυλαδες, μαλλον δεν γνωριζεις οτι τα μεγαλυτερα αι πιο επιτυχημενα σκυλαδικα ειναι στη θεσσαλονικη. Αρκει να μιλησεις με καποιον συνειδητοποιημενο σκυλα (αν υπαρχει τετοιος) και αυτο που θασου πει ειναι κατι σαν: Α Θεσσαλονικη, και γαμώ τα μπουζουκια. Ο λόγος που λοιπον κατεβαίνουν στην Αθηνα οι σκυλοι δεν είναι ότι δεν τους σηκώνει το κλίμα, άλλα πολυ απλά ότι εκεί είναι η πρωτευουσα και αν εχεις το ψωνιο της διασημότητας πολυ απλά εκει πας με μαθηματικη ακρίβεια(περισσοτερος κοσμος, οχι αναλογικα αλλα ποσοτικά). Τωρα όσον αφορα την ροκ κατάσταση αναρωτιεμαι μήπως ξεχνάς υπερμπάντες του ελληνικού ροκ (και οχι ελληνοφωνου), οι οποιες κατα τύχη προέρχονται απο την αθηνα όπως οι last drive η οι nightstalker η οι deus ex machina (ενδεικτικα). Τώρα αν μου πεις για τις τρύπες μάλλον θα συμφωνήσω ότι ειναι η μεγαλύτερη μπάντα του ελληνόφωνου ροκ όμως. Όταν πάμε σε αγγλόφωνο ροκ υπάρχουν άλλοι που είναι πάλι από την Αθηνα (Socrates drank the conium). Συμφωνώ ότι η Αθήνα είναι σκυλομάνα στο βαθμό που είναι σκυλομάνα όλη ή ελλαδα. Τέλος για το ποια είναι η Θεσσαλονίκη στα αλήθεια, ο καθένας έχει την εκδοχή του, άλλος με περισσότερα και άλλος με λιγότερα δικαιωματα να μιλάει ανάλογα με τον χρόνο και τις εμπειρίες που εχει ζήσει εκει. Πολύ καλά κάνεις και δεν είναι η Θεσσαλονίκη για σένα τα παραλιακα καφέ. Το θέμα είναι πως κάτι είναι και αυτά. Και κάτι μεγάλο μάλιστα. Άσχετα αν ειναι ανουσιο. Και κάτι τελευταίο όσον αφορά το σχόλιο σου για το ΠΑΣΟΚ που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Παρόλα αυτά, είναι κάτι που εγινε πανελληνια. Κατάφερε και άλωσε τον προοδευτισμό των ανθρώπων που διψούσαν για δημοκρατία (την οποία δεν πήραν ουτε μεταπολιτευτικά) ανα την Ελλαδα και οχι μονο της Θεσσαλονικης.
    *tsiormanos* said...
    Εγώ πάλι νομίζω οτι αυτό που κάνει τη Θεσσαλονίκη ξεχωριστή είναι οτι συνδυάζει στοιχεία επαρχίας και μεγαλούπολης. Προσφέρει τις ευκαιρίες που προσφέρει μια μεγάλη πόλη και ταυτόχρονα τη ζεστασιά και τη χαλαρότητα που προσφέρει μια επαρχιακή πόλη. Τώρα όλα τα υπόλοιπα συμβαίνουν παντού..
    nosyparker said...
    Montresorούλα, σε παραδέχομαι! Ξεκίνησες ένα ποστ κι έβαλες τον kafou να κάνει εποικοσομητικό διάλογο.
    LOL ρε kafouroutse, split infinitive ακόμα το θυμάμαι και γελάω :-D
    nosyparker said...
    Φτου *εποικοΔομητικό (μη μας πούνε και αγράμματες) :-P
    itelli said...
    Καφού, είστε καλά εκεί κάτω? (κοίτα να δείς που σ'αυτήν την χώρα, ανάμεσα σ'εμένα κ σ'εσένα, εσύ είσαι ο χαμουτζής! Χαχαχαχαχαχα) Μήπως έπιασαν οι ζέστες εκεί??? Το παίρνεις πατριωτικά... κ αγχώνομαι.

    π.ς. Τα γρεβενά παίζει κ να'ναι καλύτερα της Σαλόνικας, αλλά μόνον όταν είσαι για μικρά χρονικά διαστήματα. Εικάζω, έτσι;
    kafouroutsos said...
    @itelli nosy Καταρχην συγγνωμη δεν θα ξαναγινει, μαλακια μου και γαμω το θεο μου για αυτο. Απλα ο Στομαχης μου δημιουργει κατι περιεργο και την βλεπω σοβαρος ανθρωπος, μαλλον επειδη ειναι των κυβικων μου και τον σεβομαι λιγο παραπανω (που φυσικα τον γαμαω στα κιλα οτι και να κανει). Ευχαριστω για το ενδιαφερον σας για την προσωρινη ψυχικη μου διαταραχη άλλα μπορω να αποδείξω οτι ειμαι καλα. Ιδου:
    Ηταν μια φορα ενα αλογο και εψαχνε την πούτσα του γιατι όπως του ειπαν του την πηραν οι Γερμανοι στον πολεμο ως λαφυρο για την ανυπακοη του να μεταμορφωθει σε αλογομυγα. Πιστευε οτι κατι τετοιο θα ταν προσβλητικο (κατι παρομοιο θα ηταν να μεταμορφωσεις μουσακα σε la vache qui rit, (σημειωση τρίτου:πωπω γαλλικά ο πουστης ο καφου, γαμάει))(και εγκιβωτισμενες παρενθεσεις εδω δεν γαμησα, γαμαω ακομα) και αποφάσισε να αντισταθει. Γραφτηε στον ελας και βγήκε στα βουνα. Ο παπακωνσταντίνου καταλαβε τι πηγαινε να κανει και του εγραψε τραγουδι, το ελλας. Το αλογο σε πρωτο αφηγηματικο προσωπο και εξαισιο ευθυ λογο ζηταει απο τους γερμανους (που για λογους αισθητικης υπερβασης ονομαζονται ελας ουτοσωστε μεσω της αντιθεσης να αναδειχτει το πραγματικο νόημα και γαμω τη μανα τους) να του πουν τι θα γινει με την πουτσα του (τι θα γινει φιλε μου με μας). Εδω χρησιμοποιει δολια μεσα, και καλα ειναι φιλοι μου, γι ανα τη παρει πισω. Α ρε τι κανει ο κοσμος και δη τα αλογα για να γαμησουν
    ΥΣ Και χωρις τονους αμα λαχει
    nosyparker said...
    Ααα εντάξει, είσαι καλά, είπα κι εγώ!!!! :-D
    Erwtas Stomaxhs said...
    και o Kafou είναι καλά!
    nahames nakanamoko said...
    Θεσσαλονίκη...;
    I don't know this word

    Ρε μπας και λλέτε για τη Σαλλονίκη;
    homelessMontresor said...
    1.χιχι πάντως τα σχόλια με επιβεβαίωσαν! Υπάρχουν οι φανατικά υπερΣαΛΛονικείς (μιμούμαι προφορά Nahames) και οι φανατικά καταΣαλλονικείς!
    2.Καλά το σχόλιο του Tsiormanou δεν το πρόσεξε κανείς?!!!
    3. Nosy xixi o καθένας με τα ταλέντα του.¨:-Ρ Αλλά δεν μου είπες τη γνώμη σου για το επίμαχο θέμα και με εκπλήσσεις!!
    nosyparker said...
    Ε ναι λοιπόν, θα συμφωνήΞω με tsiormanos. ;-)
    kafouroutsos said...
    @ Pros olous Prin simthonisoun kai alloi me ton tsiormano, thelo n apo oti to en logo astomo einia vlahouli apo ti samarina grevenon kai ara ehtros tou ellinikou kratous. As po kai tin paroimia po u maresei : An deis fidi kai vlaho sto dromo, skotose to vlaho. Kai den eimai ratsistis. Na pethanoun oi vlahoi. Zito to trihoto ethnos ton pontion
    *tsiormanos* said...
    ti egine kafou pontiako ntougan? zoristhkes pou oloi symfwnoun me mena kai sou thn eipa? xexexe!an thes na ksereis sth Thesnikh leitourgei kai syllogos Samarinaiwn Thesnikhs! Xa!
    itelli said...
    "Χτύπ'σ' η πόρτα, κ θάρρ'σα ότ' ήσαν άθρωποι. Άνοιξα κ'είδα ότ' ήσαν Βλάχοι"

    ... λέει μια άλλη. Αλλά όλα αυτά, από λαογραφικής σκοπιάς. Έτσι;
    kafouroutsos said...
    @ itelli xaxaxaxa. Ti laografikis, apo kathara ratsistikis. Tha katalaveis an gnoriseis ton tsiormano
    *tsiormanos* said...
    tha elega pws h ekseliksh twn pragmatwn de me tima idiaitera....ti ginetai den me yperaspizetai kaneis? ti ratsismos einautos? itelli ki esy pontios eisai? ti tha pei diladh ratsistikhs an me gnwrisoun? giati ti exw?.............................................
    itelli said...
    όχι μεγάλε. εγώ τουρκόσπορος είμαι. με ολίγον ποντιακόν. Γι'αυτό κ δεν μιλάω τόσο όσο ο άλλος για την Παναγία. Προτιμώ την Μπίστην μ'.

    Οπότε, το ηθικό δίδαγμα ποιο είναι; Όλοι διαφορετικοί, όλοι κάφροι

    (στη δικιά μας περίπτωση)
    Erwtas Stomaxhs said...
    Να ζήσουν οι Βλάχοι και όπως λάχει αμά λάχει!
    *tsiormanos* said...
    eeetsi mpravo!!!!
    astrap said...
    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
    kafouroutsos said...
    @AN kai genikotera o astrapogiannos einai megalos mlkas ofeilo na simfoniso 100% mazi tou

Post a Comment