«Ολοι καταλαβαίνουν τι συμβαίνει»

Συνέντευξη του Κούλογλου στον ΓΙΑΝΝΗ-ΜΑΡΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

Ο ίδιος δεν θέλει με τίποτα να γίνεται... θέμα συζήτησης. Τουλάχιστον όχι για άλλα ζητήματα πλην των ερευνών του, οι οποίες -κατά γενική ομολογία- συζητούνται για πολλές ημέρες έπειτα από κάθε προβολή τους μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα της ΕΤ1.

Ο λόγος για τον Στέλιο Κούλογλου, τον άνθρωπο που βρέθηκε στο επίκεντρο την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας της απόφασης της διοίκησης της ΕΡΤ να μην ανανεώσει τη συνεργασία μαζί του για την επόμενη χρονιά, επειδή -κατά δήλωση του προέδρου της ΕΡΤ, Χρήστου Παναγόπουλου- δεν της άρεσαν τα θέματα της εκπομπής! Επικοινωνήσαμε με τον Στέλιο Κούλογλου και είχαμε μαζί του μια λίαν ενδιαφέρουσα συνομιλία όχι μόνο για το δικό του θέμα, αλλά για την ευρύτερη «αλλαγή φιλοσοφίας» που διέπει τα τελευταία χρόνια την ΕΡΤ.

Βαθύτερες ρίζες...
Η συζήτησή μας με τον Στέλιο Κούλογλου ξεκίνησε -όπως ήταν φυσικό- με το θέμα της απόφασης της διοίκησης της ΕΡΤ να του ανακοινώσει τη λήξη της συνεργασίας τους στο τέλος της σεζόν.

«Πρόκειται για μια ιστορία που έχει τις ρίζες της πιο παλιά. Οι εκπομπές μου δεν άρεσαν σε κάποιους και είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα αρνητικό, σχετικά με τη θεματολογία κάποιων ερευνών μου. Το 2005 η διοίκηση μου είχε ανακοινώσει ότι οι εκπομπές μου μετατίθονταν από τη ΝΕΤ στην ΕΤ1.

Τότε μου είχαν πει ότι όλες οι ενημερωτικές εκπομπές θα πήγαιναν στην ΕΤ1. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι μόνο το ''Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα'' άλλαξε κανάλι προβολής. Τι να πω, ίσως έτσι να ήθελαν να με υποβαθμίσουν» τόνισε ο έγκριτος δημοσιογράφος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίμαχη εκπομπή με τη «γενιά των 700 ευρώ», λέγοντας ότι «ίσως κάποιοι να ενοχλήθηκαν από αυτό το θέμα.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι από το Μάρτιο μου είχε ζητηθεί να μην παίξει αυτή η εκπομπή. Ομως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα που απασχολεί την κοινωνία. Τότε, στην επικοινωνία που είχα με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, μου είχε πει ότι η εκπομπή δεν έπρεπε να παίξει.

Κι εμμέσως πλην σαφώς είχε τεθεί θέμα ανανέωσης του συμβολαίου μου για την επόμενη χρονιά. Ακολούθησε μια περίοδος επιδείνωσης των σχέσεων που οδήγησε στα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας».

Περί λογοκρισίας
Δεν θα μπορούσαμε, φυσικά, να μη ρωτήσουμε τον Στέλιο Κούλογλου για το γενικότερο θέμα «λογοκρισίας» στην ΕΡΤ, με αφορμή και τη μη προβολή -προ ενός μηνός- του μαζικού συλλαλητηρίου των οπαδών του Παναθηναϊκού στο Πεδίον του Αρεως, το οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί στη θεματολογία της «Αθλητικής Κυριακής». Η απάντησή του;

«Αν δει κανείς τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ, καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Είδατε ποια ήταν η αναφορά στα γεγονότα που συνέβησαν στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Είδατε αν μεταδόθηκε ή όχι το θέμα της συμμετοχής χρυσαυγιτών στις πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα σε αναρχικούς και αστυνομικούς. Είναι φανερό ότι κάτι συμβαίνει». Οσο για το ποιος είναι αρμόδιος γι' αυτήν την κατάσταση, η άποψη του Στέλιου Κούλογλου είναι ξεκάθαρη: «Ο αρμόδιος υπουργός δίνει τις κατευθύνσεις».

Ο κ. Κούλογλου κλήθηκε από εμάς να σχολιάσει και την «αλλαγή πλεύσης» στη φιλοσοφία των προγραμμάτων των κρατικών καναλιών τα τελευταία χρόνια, με την τεράστια έμφαση σε ό,τι έχει να κάνει με τον... άρτο και τα θεάματα! «Υπάρχει μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία που προωθεί τη Γιουροβίζιον παρά τη δημοσιογραφική έρευνα. Αυτόματα, λοιπόν, υποβαθμίζεται η έρευνα των δημοσιογράφων. Υπάρχει μια σαφής τάση να κινηθεί το πρόγραμμα προς κατευθύνσεις που δεν ενοχλούν. Δεν ξέρω ποιες είναι οι απώτερες σκέψεις αυτών που αποφασίζουν. Ενδεχομένως να είναι μόνο θέμα γούστου» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Ο ρόλος της ΕΡΤ είναι να προβάλλει την πληροφόρηση και τον πολιτισμό. Επομένως κανονικά θα έπρεπε να δίνει τον ''τόνο'' στα τηλεοπτικά πράγματα και όχι να μιμείται τα ιδιωτικά κανάλια σε οποιοδήποτε επίπεδο. Αυτός είναι ο ρόλος όλων των δημοσίων τηλεοράσεων. Αν δείτε τι συμβαίνει στο εξωτερικό, θα διαπιστώσετε ότι η θεματολογία των δημόσιων καναλιών έχει σπρώξει και τα ιδιωτικά στο να έχουν πιο ποιοτικά προγράμματα. Η δημόσια τηλεόραση πρέπει να εθίζει τους τηλεθεατές σε ένα ορισμένο μοντέλο, ώστε να μην υποκύπτουν εύκολα σε άλλα μοντέλα που τους λανσάρονται».

Διαδικτυακώς και... βλέπουμε!
Οσο για το μέλλον του επαγγελματικά, ο ίδιος μας είπε ότι «πιστεύω στο ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης, όμως κάτω από τις παρούσες συνθήκες δεν μπορώ να δουλέψω στην ΕΡΤ. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο μέλλον δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω ενδεχόμενη επιστροφή μου. Προς το παρόν ετοιμάζω μια νέα ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.banana-republic.gr, η οποία θα λειτουργήσει ως διαδικτυακή τηλεόραση. Θα είναι μια μορφή εναλλακτικής πληροφόρησης»

Η εκπομπή για την Κίνα
Ο Στέλιος Κούλογλου μας μίλησε για την περιβόητη εκπομπή για την Κίνα που ετοίμαζε. «Χρειαζόμουν μια δημοσιογραφική βίζα για το Πεκίνο και ζήτησα τη βοήθεια της ΕΡΤ. Δεν μου την παρέσχαν. Ισως κάποιοι να πίστεψαν ότι θα έθετα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Γόντικας μου διαμήνυσε να μην προχωρήσω στην παραγωγή αυτής της εκπομπής. Τις επόμενες ημέρες ζήτησα συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, επειδή στους διαδρόμους του ραδιομεγάρου κυκλοφορούσαν φήμες περί μη ανανέωσης του συμβολαίου μου με τη δημόσια τηλεόραση. Επειτα από τρεις ημέρες έγινε η συνάντηση με τον κ. Παναγόπουλο και διήρκεσε ενά-ενάμισι λεπτό.

Ο κ. πρόεδρος μου είπε ότι οι εκπομπές μου δεν θα ανανεωθούν διότι δεν του αρέσουν και ότι δεν θέλει να προβληθεί η εκπομπή για την Κίνα. Ακολούθησε η επιστολή του κ. Γόντικα που είδε το φως της δημοσιότητας και αναφερόταν και στη συμφωνία της ΕΡΤ με το κρατικό κινεζικό κανάλι, το CCTV, για ανταλλαγή προγραμμάτων. Τι να κάνουμε; Προφανώς οι Ελληνες τηλεθεατές θα ενημερωθούν για το τι επικρατεί στην Κίνα από το κρατικό κανάλι του εκεί καθεστώτος».

«Δεν υπήρξε θέμα μπάτζετ»
Ρωτήσαμε τον Στέλιο Κούλογλου εάν ετέθη ζήτημα μπάτζετ για την εκπομπή του. Ηταν ξεκάθαρος. «Ουδέποτε υπήρξε θέμα μπάτζετ, ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα. Αλλωστε δεν θα ήταν σκόπιμο να τεθεί θέμα οικονομικό διότι θα άνοιγε μια ευρύτερη συζήτηση για τα οικονομικά. Ξέρετε, οι εκπομπές μου είχαν χαμηλότερο μπάτζετ από άλλες, μολονότι απαιτείται πολύ περισσότερη δουλειά για να ετοιμαστεί. Και γενικά δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου προσπάθεια περικοπών. Αλλωστε είχε να γίνει πολλά χρόνια αύξηση στην οικονομική υποστήριξη της εκπομπής.

Χωρίς υπερβολές, η εκπομπή έμπαινε μέσα. Και πάνω σε αυτό το ζήτημα έχουν γραφτεί πολλές ανακρίβειες. Αλλωστε η ΕΡΤ δαπανά αρκετά χρήματα για πολλά γεγονότα. Οπότε μια εκπομπή με υποπολλαπλάσιο μπάτζετ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα στη λειτουργία του οργανισμού».

Ο Στέλιος Κούλογλου έδειξε ιδιαίτερα συγκινημένος από τη συμπαράσταση που έτυχε από τους απλούς τηλεθεατές, όταν έγινε γνωστό ότι «κόβονται» οι εκπομπές του. «Η συμπαράσταση του κόσμου ήταν συγκλονιστική. Η ιστοσελίδα μου ''έπεσε'' από τις πολλές επισκέψεις, μια και δεχθήκαμε 300.000 χτυπήματα μέσα σε μία ημέρα! Εμαθα ότι και στο facebook δημιουργήθηκε μια ''ομάδα'' υποστηρικτών της εκπομπής που ζητούν να μην κοπεί, η οποία αριθμεί ήδη αρκετές χιλιάδες μέλη! Η συμπαράσταση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία».

Πού μπορεί να οφείλεται αυτή η κινητοποίηση του κόσμου; «Ο κόσμος -επειδή η τηλεόραση είναι μέρος της ζωής του- θέλει να παρακολουθεί σοβαρά προγράμματα. Και επειδή πληρώνουν την ΕΡΤ, όταν κόβονται εκπομπές που τους ενδιαφέρουν, διαμαρτύρονται έντονα» μας είπε, προσθέτοντας: «Εξίσου τιμητική ήταν και η στάση και πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, που έκαναν ερωτήσεις προς τον αρμόδιο υπουργό και εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ. Ειδικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε ονομαστικά στην υπόθεσή μου στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό».

Posted by Erwtas Stomaxhs 9:51 μ.μ.

3 Comments:

  1. Ανώνυμος said...
    για τις αποκαλύψεις του Ρεσάλτο δεν ρώτησε τίποτε ο έγκριτος;
    kafouroutsos said...
    Filaraki anonime/anonimi o kouloglou ehei apantisei gia to dimosieumata tou resalto sti lifo. Den ksero an eginan i ohi auta pou leei to reslato. To thema einai giati oloi perimenan ton kouloglou na vrethei se thesi volis gia na vgaloun to thema. Ehoume paraviasi eleutherias ekfrasis kai seis metatopizete to thema allou. Poios eipe oti o kouloglou einai o timitis tis aristeras (to kke ton fonazei antiomounisti edo kai hronia). Nomizo oti auto pou kanei to resalto tora kai oi ipostiriktes tou einai megaliteros hafiedismos apo auto pou ipotithemena ekane o kirios kouloglou to 1977
    Erwtas Stomaxhs said...
    Δεν μπορώ να καταλάβω από πότε απέκτησαν ορθή κρίση άτομα τόσο δογματικά όσο το παπαδαριό του αγίου όρους.
    Άνθρωποι κομπλεξικοί που συνεχίζουν να βουλώνουν με κερί τα αφτάκια τους όταν ακούνε κάτι κατά της μαμάς Ρωσίας ακόμα και μετά τα αίσχη που αποκαλύφθηκαν μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ, άτομα που βγάζουν σπυριά στη γλώσσα αν ξεστομίσουν κάτι αντίθετο απ' την γραμμή του "οδηγητή", άτομα που συνεχίζουν να βγάζουν τον καρκίνο αν αναφερθεί κανείς κατά της μαφιόζικης χούντας της υπερκαπιταλιστικής πλέον Ρωσίας των καγκεμπιτών.
    Έλεος σύντροφοι! Έλεος! Ρυθμίστε την χρονομηχανή σας να επιστρέψει επιτέλους στο παρόν! έχουμε 2008!

Post a Comment